Als student kun je, ondanks een goedbetaalde bijbaan, soms toch wat krap bij kas zitten. Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende mogelijkheden om je tekorten aan te vullen met een studentenkrediet, tegen een laag rentetarief. In dit artikel vind je de mogelijkheden op een rijtje.

Tip 1: Studentenkrediet bij DUO

Naast dat je studiefinanciering ontvangt, kun je als student ook een lening nemen bij DUO. Bij DUO kun je ongeveer 300 euro per maand lenen. Daarnaast kun je ook nog een aparte lening afsluiten om je collegegeld te betalen, het zogenaamde collegegeldkrediet. Een voordeel van lenen bij DUO is dat je iedere maand de lening kunt op zeggen en aanvragen. Het rentepercentage varieert per kalenderjaar en schommelt rond de 0,8%. Na je studie heb je 15 jaar de tijd om deze lening af te lossen.

bedragen-duo

Tip 2: Leen geld bij een onafhankelijke kredietverstrekker

Gelukkig zijn er naast de DUO nog meer opties om aan geld te komen. Verschillende banken bieden studenten een kredieten aan, waarbij het maximale leenbedrag tussen de 2.500 en 6.000 euro ligt, afhankelijk van de studie en de bank. Hoe verder je gevorderd bent in je studie, hoe meer je kunt lenen, omdat de kans op een baan na je studie groter wordt. Aan dit krediet zijn voor studenten speciale voorwaarden verbonden, na 1 jaar wordt dit automatisch omgezet in een regulier doorlopend krediet. Let op: als één van je ouders mede aanvrager van het studentenkrediet is, dan is dit goedkoper dan een regulier doorlopend krediet, anders is de rente hoger.

Naast banken zijn er ook andere kredietverstrekkers, die vaak lagere rentes kunnen bieden, op hun site kun je meteen berekenen hoe veel je kunt lenen en hoe veel rente je zult gaan betalen.
Hieronder zie je een overzicht van de rentes van diverse aanbieders bij een lening van 12.500 euro:

Aanbieder Min. Rente Max. Rente
Directa 5,80% 5,80%
MoneYou 6,40% 6,40%
ABN AMRO 7,00% 12,80%
Kruidvat 7,20% 7,20%
Santander 7,50% 7,50%

Tip 3: Studentenkrediet op je betaalrekening

Een derde vorm van studentenkrediet is rood staan op je betaalrekening. Bij de meeste banken mag je als student tot ongeveer 1.000 euro rood staan. Dit is echter niet de meeste verstandige manier van lenen, je betaalt vaak een hoge rente. Rood staan op je bankrekening moet je dan ook zoveel mogelijk voorkomen, alleen in noodgevallen en wanneer je het bedrag snel weer kunt aanvullen, is dit geen probleem.

 

Tags: , , ,