Werken in een winkel blijkt onder studenten nog steeds de populairste bijbaan te zijn. Jongens waren vooral actief als vakkenvuller of winkelbediende. Bij de meisjes was winkelbediende overduidelijk te meest voorkomende bijbaan (maar liefst 80.000 bijbanen). Serveerster en kassamedewerkster stonden op de 2e en 3e plek, met ruim 50.000 bijbanen.

Uit onderzoek dat CBS in februari 2013 uitbracht, blijkt dat in 2011 ongeveer 871.000 schoolgaande en studerende jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar oud een bijbaan hadden, dit is ongeveer 57% van het totaal aantal scholieren en studenten.

Top 10

top-10-bijbanenDe volledige top 10 bestaat uit de volgende bijbaantjes:

  1. Winkelbediende
  2. Vakkenvuller
  3. Kelner of serveerster
  4. Kassamedewerkster
  5. Huishoudelijke hulp of glazenwasser
  6. Krantenbezorger
  7. Barbediende
  8. Lader en losser
  9. Arbeider tuinbouw
  10. Leerling verpleegkundige of verzorgende.

Best betaald

Maar de populairste bijbaantjes zijn in dit geval zeker niet de best betaalde bijbaantjes. Studenten krijgen het beste salaris in de zorg, ziekenhuizen zetten studenten vaak in voor schoonmaakwerkzaamheden. Ook werken in de horeca levert een prima salaris op, vooral als er ook nog fooien geïnd worden. Daarnaast is werken in een callcenter ook erg rendabel, zeker als je je targets haalt, waardoor je op een paar flinke bonussen kunt rekenen.

 

Tags: ,