Politieke partijen in Nederland hebben ieder hun eigen speerpunten op het gebied van onderwijs. Hieronder volgt een opsomming in willekeurige volgorde van de grootste partijen in Nederland en hun belangrijkste standpunten op het gebied van onderwijs.

Logo Mijn Partij met vink (1)

VVD
De VVD wil de lat in het onderwijs omhoog. Hierbij is geen plaats voor slechte scholen en slechte leraren. Door in het voortgezet- en basisonderwijs aandacht te besteden aan techniek en ondernemerschap, moet de aansluiting op de arbeidsmarkt beter worden. Universiteiten en hogescholen moeten tot de top gaan behoren, en daarom moet er voor kwaliteit meer betaald gaan worden.

PvdA
Iedereen moet gelijke kansen krijgen om talenten te ontwikkelen, vindt de PvdA en daarom moet het Nederlandse onderwijs tot de internationale top 5 gaan behoren. De basisvaardigheden taal, rekenen en kennis van de wereld worden als cruciaal gezien voor de kansen van het kind. De inspectie moet op het niveau van scholen toezien, en zwakke scholen moeten op sleeptouw genomen worden.

CDA
Niemand mag de school verlaten zonder diploma is een van de speerpunten van het CDA. Talent moet ontwikkeld worden door investeringen, hierbij maakt het niet uit of het om speciaal onderwijs gaat of de universiteit. De partij wil af van de zesjescultuur en wil de lat van de basis van het onderwijs hoog leggen.

D66
Een leven lang leren is wat D66 wil stimuleren. Ze streven naar een top 5 positie op het gebied van kenniseconomieƫn en daarom willen ze investeren in onderzoek en innovatie. Het belang van aansluiting van mbo op de arbeidsmarkt en de samenwerking tussen HBO, het bedrijfsleven en de overheid is ook een duidelijke koers van de partij. Het academische onderwijs moet zich zien te onderscheiden door zich te richten op fundamenteel onderzoek en samenwerkingen met kennisinstellingen.

PVV
Het doel van het onderwijs volgens de PVV moet zijn dat kinderen worden uitgerust om de wereld om zich heen te begrijpen en hierin de juiste keuzes te maken. Het onderwijs moet zo ingericht zijn dat de ontwikkeling van vrijheid vooropstaat. Bij het verbeteren van het onderwijs, is bij de PVV het vrijheidsideaal leidend.

SP
De SP wil toegankelijk onderwijs voor iedereen, zonder financiƫle drempels. Het standpunt van de partij is dat het geld voor het onderwijs weg moet uit de managementlagen van de instellingen, en terug de klas in. De leraar moet meer vrijheid krijgen in de invulling van de les, daar tegenover staat dat leraren wel goed opgeleid moeten zijn.